1000 Bommen & Granaten (review)

Publicatiedatum
7 maart 2021
Leesduur
4 minuten

Een verradelijk leuk dobbel- en kaartspel, welke in het jasje is gestoken van een "piraten"-thema. Eigenlijk behoort dit spel tot de categorie dobbelspellen, maar de kaarten maken ook zeker een belangrijk deel uit van het spel. Qua scoreverloop kan dit spel alle kanten op. Je kunt heel snel veel punten pakken, maar komt het doodshoofdeiland aan bod, dan kunnen je punten ook weer als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Wat zit er in de doos?

De doos bevat allereerst dobbelstenen, met daarop in plaats van cijfers een aantal afbeeldingen. Dat zijn een gouden muntstuk, een diamant, een aap, een papegaai, twee zwaarden en een doodshoofd (brrrrr). Van deze dobbelstenen zijn er in totaal 8. Daarnaast heb je nog een set kaarten in de doos. Dit zijn zowel opdrachtkaarten (8 verschillende varianten) als score uitleg kaarten, voor iedere speler één. Ten slotte dien je zelf nog een pen en papier erbij te pakken, en je kunt beginnen.

Afbeelding 1: De voorkant van de doos   -   Afbeelding 2: De inhoud van de doos, te weten de dobbelstenen en speelkaarten (incl. handleiding)

Hoe verloopt het spel?

1000 bommen en granaten is dus een dobbelspel. Bij iedere beurt pakt de betreffende speler een opdrachtkaart van de gedekte (en goed geschudde) stapel. Hiervan zijn dus 8 verschillende varianten, welke ik later nog even kort zal toelichten.

Doel van dit spel is om zoveel mogelijk punten te scoren, door veel van dezelfde dobbelstenen te gooien. Vooral het gouden muntstuk en de diamant zijn daarin favoriet, omdat deze op zichzelf (dus los van de combinatie) al 100 punten per stuk waard zijn. Voor een combinatie krijg je vanaf 3 dezelfde stenen 100 punten. Dit loopt op naar 4000 punten bij 8 dezelfde (maar dat redt je eigenlijk nooit).

Qua worpen ben je flexibel, je mag zo vaak gooien als je wilt. Maar... bij 3 doodshoofden ben je af, en een gegooide doodshoofd mag niet opnieuw worden gegooid! Dus daar komt al een stukje tactiek en gokken om de hoek kijken. Laatste regel m.b.t. het gooien is dat je altijd minimaal 2 dobbelstenen moet gooien, oftewel met 1 dobbelsteen gooien mag niet.

Puntentelling

De puntentelling kan het beste worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld worp. Stel, je gooit in je eerste worp de dobbelstenen zoals zichtbaar op de afbeelding, dus 2 diamanten, 2 gouden muntstukken, 1 doodshoofd, 1 keer de zwaarden, 1 aap en 1 papegaai. Deze worp betekent al 400 punten (100 punten per diamant en gouden muntstuk, 0 punten voor een combinatie van 3 of meer). Het doodshoofd ligt vast en mag niet opnieuw gegooid worden. Je kunt er nu voor kiezen om de aap, papegaai en zwaarden opnieuw te gooien, om te proberen een combinatie van 3 stenen diamanten of gouden muntstukken te krijgen. Pak je zo'n derde (of misschien ook wel vierde) dobbelsteen, dan krijgt je 100 (of 200) extra punten voor de combinatie plus de 100 punten voor die stenen zelf. Maar blijf altijd alert voor de doodshoofden, heb je er 3 dan ben je af en dat betekend 0 punten.

De winnaar van het spel is de speler met de meeste punten. Bereikt een speler 6000 punten of meer, dan is daarna iedereen nog één keer aan de beurt. Diegene met de meeste punten na die laatste ronde is de winnaar. En die laatste rond... zorgt bij ons nog regelmatig voor een verrassende wending!

Opdrachtkaarten

De opdrachtkaarten geven je beurten een extra demensie. Naast bovenstaande uitleg en puntentelling, krijg je beurt extra (aanvullende) spelregels. Dit verschil per kaart.

  1. Schateiland Met de schateiland kaart mag je gegooide dobbelstenen "veiligstellen", door deze op de kaart te leggen. Gooi je een derde doodshoofd, tellen toch nog alle punten op de schateiland-kaart.
  2. Piraat De verdubbelaar, zowel voor de eigen gescoorde punten als de minpunten voor de tegenspelers bij een bezoek aan het doodshoofdeiland.
  3. Doodshoofd Hierbij begint je beurt (afhankelijk van het aantal op de opdrachtkaart) met 1 of 2 extra doodshoofden. Een bezoek aan het doodshoofdeiland wordt zo enorm vergroot, maar gooi je de eerste worp geen extra doodshoofden, dan is het vervolgens oppassen geblazen.
  4. Wachter Bij deze kaart mag je eenmaal een doodshoofd opnieuw gooien. Dit verhoogd je kansen op een mooie score!
  5. Piratenschip In deze beurt moet je het het aantal op de kaart getoonde zwaarden (2, 3 of zelfs 4) gooien en de beurt vrijwillig beeindigen. Oftewel, geen derde doodshoofd in je laatste worp. Lukt je dit krijg je de onderaan de kaart getoonde extra punten.
  6. Gouden munt Met deze kaart begint je beurt met een extra gouden munt. Deze is zelf al 100 punten waard en doet ook mee in de te gooien combinatie van gouden muntstuk dobbelstenen.
  7. Diamant Gelijk aan bovenstaande opdrachtkaart, alleen dan voor de diamanten.
  8. Dieren Gegooide apen en papegaaien gelden samen als combinatie. Dat kan lekker snel oplopen en mogelijk haal je hiermee wel een keer de 4000 punten in één worp (met 8 dieren dus). Mij nog nooit gelukt, maar zeg nooit nooit!

Doodshoofdeiland

Dit eiland werd al benoemd bij de opdrachtkaart 'Doodshoofd'. Gooi je in je eerste beurt 4 of meer doodshoofden, dan gelden er speciale regels. Je bent dan niet direct af, maar gaat vanaf dan proberen om bij iedere volgende worp nog meer doodshoofden te gooien. Lukt dat, dan blijf je dat herhalen. Mislukt dat, dan is je beurt voorbij. Resultaat van een bezoek aan het doodshoofdeiland is dat iedere tegenspeler, per gegooid doodshoofd, 100 punten in mindering krijgt. Behalve jijzelf dus! Een erg leuk extra spel-element.

Conclusie

Als je bovenstaande speluitleg/review leest, zul je misschien denken... pfffff wat veel regels. Maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Als je het spel een paar keer speelt, begin je de essentie van het spel al snel door te krijgen.

Het spel bevat voldoende elementen die het onvoorspelbaar maken. Je kunt tactisch spelen, maar ook zeker eenm gokje wagen door toch nog een extra worp te doen. En ondanks dat een speler als eerste de 6000 punten haalt, wil nog niet zeggen dat hij ook gaat winnen. Wat doet ieders laatste beurt?

Een leuk kaart-/dobbelspel dus, die zeker niet zal misstaan in je spellenkast en ook zeker geen stofhapper zal worden.