Bordspellen tijdens de Corona-crisis

Publicatiedatum
24 december 2020
Leestijd
3 minuten

Zonder enige twijfel gaan we 2020 herinneren als het jaar van het Corona virus (ook bekend als het COVID-19 virus). In mijn eerste blog artikel kan ik dit onderwerp dan ook niet vermijden. Ik probeer het in perspectief te zetten met de (bord)spellen wereld.

Bij iedereen heeft het virus ons, in welke vorm dan ook, geraakt. De één heeft het virus letterlijk ondervonden. Misschien ben je er zelfs wel een bekend/naast persoon aan verloren. Een ander is er weer op zakelijk vlak zwaar door getroffen. Punt is... iedereen weet van het virus en iedereen moet zich er op aanpassen.

Afbeelding 1: Een (nieuwe) visualisatie van het COVID-19 virus

En dit geldt zelfs voor de (bord)spellen wereld. Al is de invloed daarop, misschien wat vreemd om te zeggen, nog al "positief" geweest. Niet zo heel lang geleden zag ik in het 20:00 uur Journaal van de NOS een item over de “run” op bordspellen. Iedereen is in deze tijd aan huis gekluisterd en ja, hoe vul je je dagen/avonden dan in? Naast Netflix is het bordspel een veel gemaakte keuze.

"Ticket to Ride" en "30 Seconds" uitverkocht

Rond de feestdagen is er zo'n "run" op bordspellen, dat populaire spellen als "Ticket to Ride: Europe" en "30 Seconds" nergens meer verkrijgbaar zijn. Geen enkele webshop heeft ze meer op voorraad. En de fysieke/lokale winkels zitten dicht, dus daar kun je ook niet terecht. 😱

Een ongekend en nog nooit eerder vertoond scenario. De afgelopen jaren was er al wel een continu stijging in de populariteit en verkoop van gezelschapsspellen, maar 2020 (mede dus door het Corona-virus) geeft die stijging nog een extra impuls.

Sommige mensen kiezen, door de uitverkochte populaire spellen, voor een alternatief bordspel. Volgens Bol.com waren de spellen "De Slimste Mens ter Wereld", "Escape Room The Game", "Black Stories" en "Saboteur" echte hits de afgelopen periode. Een ander stoft zijn eigen spellenkast weer eens af, en tovert (oude) spellen als Monopoly, Risk of Mens erger je niet! weer tevoorschijn.

Een pandemie: speel "Pandemic"

Het spel dat zeker meer aandacht kreeg gedurende de afgelopen periode is Pandemic, een spel waarin je gezamenlijk de verspreiding van een epidemie zo snel mogelijk moet stoppen (voordat het te laat is). Hoe actueel wil je het hebben?!

Afbeelding 2: Het bordspel Pandemic NL met de wereldkaart als speelbord

Wat brengt 2021 ons?

Voorlopig denk ik nog veel middagen/avonden met een bordspel op tafel. De lockdown van dit najaar zal nog wel worden verlengd en voordat we ons definitief geen zorgen meer hoeven te maken over het Corona-virus, zijn we denk ik niet ver meer verwijderd van het jaar 2022. En tegen die tijd... is iedereen verslaafd geraakt aan het "bordspel"! 😊